Aurinkopaneelien hankkiminen – mitä lupia tarvitaan?

aurinkopaneelien asennus

Viime vuosina moni kuluttaja on joutunut selvittelemään, mitä lupia aurinkopaneelien tai -keräimien asentaminen vaatii. Aiemmin kunnilla oli omia vaihtelevia käytäntöjä. Esimerkiksi kiinteistön sijainnilla ja asennettavien paneelien pinta-alalla oli vaikutusta, tarvitsiko rakennusluvan tai toimenpideluvan. Säätely aiheutti kuluttajille päänvaivaa ja lisäsi kunnille valvottavia asioita.

Vuonna 2017 lakimuutos toi aurinkoenergiasta kiinnostuneille helpotuksen. Nykyään aurinkopaneelien asentaminen ei vaadi rakennuslupaa eikä toimenpidelupaa. Uusien paneelien hankkija voi pääsääntöisesti olla huoleti.

Poikkeuksellisesti luvan tarvitsee edelleen, jos aurinkovoimala asennetaan historiallisesti, maisemallisesti tai muuten kaupungille merkittäviin rakennuksiin, tai jos aurinkopaneelien tai aurinkokeräimien asentaminen vaikuttaisi merkittävästi kaupunkikuvaan. Haja-asutusalueilla taas tulisi huomioida asennuksen vaikutus naapureihin. Katon lappeen suuntaisesti asennettavat aurinkopaneelit ovat aina turvallinen ratkaisu eikä niiden kanssa pitäisi tulla ongelmia. Jos aiot rakentaa selvästi merkittävän kokoisen aurinkovoimalan, varmista omalta kunnaltasi, tarvitseeko se rakennus- vai toimenpideluvan.

Aurinkopaneeleista ei kuitenkaan ole tullut täysin ilman virallisia lupia hoituvia hankintoja. Muistakaa, että mikäli aurinkopaneeli kytketään sähköverkkoon, tarvitset siihen luvan paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Kun lupa on myönnetty, sähköurakoitsija voi tehdä tarvittavat kytkennät aurinkojärjestelmään. Pienoisjännitekytkennät off-grid-järjestelmiin (eli yleisen sähköverkon ulkopuolisiin aurinkopaneeleihin) esimerkiksi kesämökeillä saa asentaa myös itse, kunhan tekijä osaa asiansa. Aina varminta ja turvallisinta on palkata ammattilainen.

Jos järjestelmään laitetaan invertteri, kaikki sen jälkeiset kiinteät sähköasennukset aurinkojärjestelmään liittyen vaativat taas sähköurakoitsijan. Invertteri on laite, joka muuttaa aurinkopaneelin tuottaman tasasähkön vaihtosähköksi, jotta se yhdistyy oikein kodin muuhun sähköjärjestelmään. Invertteriä tarvitaan useimmissa aurinkosähköjärjestelmissä, pois lukien pienimmät sähköverkon ulkopuoliset järjestelmät, jonka laitteet toimivat tasavirralla.

Kun aurinkojärjestelmää hankkii, kannattaa myös miettiä, kuinka paljon mahdollista ylijäämäsähköä syntyy ja miettiä, haluaako tehdä sähköyhtiönsä kanssa sopimuksen, jolla sähköyhtiö ostaa asiakkaalta ylijäämäsähkön.

Kiinnostaako aurinkosähkö? Mietityttääkö paneelien mitoitus? Tarvitsetko sähköurakoitsijaa? Soita Pasi Kinnuselle numeroon 040 594 3448 tai laita sähköpostia pasi.kinnunen (ät) keuruunsahko.fi!