Aurinkosähköä vai aurinkolämpöä? Lue, mitä eroa paneeleilla ja keräimillä on

Aurinkopaneelin ja aurinkokeräimen ero on periaatteessa selvä: toinen tuottaa sähköä, toinen lämpöä. Mutta miten muuten ne eroavat käytännössä, ja millaisiin kohteisiin ne sopivat?

paneelit katolla

Aurinkopaneelit ovat laitteita, jotka muuttavat auringon säteilyenergian tasavirtasähköksi. Invertterillä tasasähkö muunnetaan vaihtovirraksi ja sitä voi käyttää mikä tahansa kiinteistön laite siinä missä valtionkin sähköverkon energiaa. Aurinkokeräimet taas ovat laitteita, jotka siirtävät auringon säteilyenergian lämmittämään kiinteistöä, useimmiten sen käyttövettä lämminvesivaraajassa.

Molemmat laitteet asennetaan tavallisimmin kiinteistön katolle auringonpaisteen suuntaisesti ja ne tuottavat energiaa aina valoisaan aikaan. Mutta millaisiin kohteisiin sopii aurinkosähkö, ja milloin aurinkolämpö on parempi ratkaisu?

Aurinkopaneelit monipuoliseen käyttöön ja kesäasumuksiin

Aurinkopaneeli on ihanteellinen ratkaisu esimerkiksi loma-asuntoihin, joissa ei ennestään ole sähköliittymää ja joita käytetään pääasiassa kesällä, jolloin aurinkosähkön tuotanto on korkeinta.

Koska aurinkopaneelit tuottavat sähköä, se on luonnollisesti aurinkokeräimiä monipuolisempi energiantuotannon muoto. Ei oikeastaan ole kohdetta, johon aurinkopaneeli ei sopisi, kunhan on riittävän varjostamaton paikka ja energialle on oikeasti käyttöä. Aurinkopaneelit soveltuvat hyvin myös esimerkiksi taloyhtiöihin ja teollisuuskiinteistöihin. Erityisesti suorasähkölämmitteisissä kohteissa aurinkopaneeleista voi olla paljon hyötyä.

Jos kyseessä on kovin vanha kohde, on aurinkopaneeli usein aurinkokeräintä suositeltavampi ratkaisu, sillä kaikki vanhemmanmalliset lämminvesivaraajat eivät ole yhteensopivia aurinkokeräinten kanssa.

aurinkokerain

Aurinkokeräimet ympärivuotiseen käyttöveden lämmitykseen ja uudisrakentamiseen

Kodeissa ja liiketiloissa sähköä tarvitaan lämmittämään etenkin talvella, jolloin aurinkoenergiantuotanto on pienintä. Lämmintä käyttövettä tarvitaan vuoden ympäri, joten aurinkokeräimet soveltuvat usein aurinkopaneeleja paremmin esimerkiksi omakotitaloihin. Toistaiseksi kesällä tuotetun aurinkosähkön varastoiminen talvea varten on hyvin vaikeaa ja kallista, joten kuluttajille se ei käytännössä ole mahdollista. Siksi aurinkokeräimet ovat kätevämpiä tiloissa, joissa on tasainen tarve energialle.

Aurinkokeräimiä suositellaan ensisijaisesti täydentäväksi energiamuodoksi eli kohteisiin, joissa on ennestään sähköliittymä ja jokin toinen lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi sähkö- tai öljylämmitys.

Koska aurinkokeräimet vaativat tietynlaisen lämminvesivaraajan, se ei välttämättä ole kannattava valinta vanhoissa kiinteistöissä, ellei ole valmis uusimaan myös varaajaa. Uudiskohteisiin aurinkokeräimet soveltuvat hyvin, koska silloin lämminvesivaraajaan ei tule ylimääräisiä kuluja, sekä tietysti kaikkiin kohteisiin, joissa sopiva varaaja on ennestään.

Parhaiten aurinkokeräimet sopivat kohteisiin, joissa on suuri lämminvesivaraaja. Vesi toimii samalla eräänlaisena energian varastointikohteena: siinä missä aurinkosähköä ei voi varastoida, säilyy lämpöenergia vedessä jopa muutamia päiviä. Energian varastointi aurinkopaneeleista lämminvesivaraajaan on tosin myös mahdollista.

Usein aurinkokeräimien takaisinmaksuaika on jonkin verran lyhyempi kuin aurinkopaneelien, mutta se riippuu täysin kulutuksesta sekä aurinkovoimalan mitoituksesta.

Ympäristöystävällisyyttä ja energiansäästöä joka tapauksessa

Valitsi kumman tahansa aurinkoenergian muodon, tulee saamaan samoja hyötyjä: uusiutuvaa energiaa, jota saa alkuinvestoinnin jälkeen ilmaiseksi, ja joka on lähes huoltovapaata.

Jotta voi tietää, kumpi aurinkoenergian muoto olisi omaan kohteeseen sopivampi, tulisi tehdä laskelmia energiankulutuksesta eri aikoina. Ammattilainen osaa parhaiten neuvoa tässä. Yksi ratkaisu on myös yhdistää kummatkin aurinkoenergian muodot.

 

-----

 

Jos aurinkoenergia kiinnostaa, ota yhteys projektinjohtajaan Pasi Kinnuseen (puh. 040 594 3448, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi (at) keuruunsahko.fi). Keuruun Sähköltä saat oikein mitoitetut, laadukkaat ja tuottovakuutetut aurinkosähköjärjestelmät kaikenlaisiin kohteisiin.