Mitä eroa on aasialaisilla ja eurooppalaisilla aurinkopaneeleilla?

Katolta kuvattu aurinkopaneeli ja taustalla rakennuksia

 

Aasialaiset aurinkopaneelit ovat usein halvempia, mutta niillä on myös huonolaatuisen maine. Minkämaalaiset paneelit kannattaa ostaa?

Tämä on kysymys, jota monet aurinkopaneelien ostajat miettivät. Vastaus ei ole aivan yksiselitteinen, mutta esitämme tässä muutamia puolia, jotka liittyvät aurinkopaneelien valmistusmaahan ja -mantereeseen.


Halvempaa, siis huonompaa?

Valmistusmaa ei itsessään paljasta totuutta tuotteen laadusta. Suurin syy siihen, miksi Aasiassa valmistetut paneelit ovat halvempia, on tehtaiden valmistuskustannukset. Tiettävästi myös työvoima on siellä halvempaa. Eurooppalaiset valmistajat eivät yleensä näistä kuluista voi tinkiä, joten hintaero selittyy osittain sillä.

Aasiassa on monin paikoin käytössä sama teknologia kuin Euroopassakin. Miksi siis eurooppalaisia ja esimerkiksi saksalaisia paneeleita pidetään luotettavina, jos ne kuitenkin ovat lähes identtistä tavaraa?

Eurooppalaiset aurinkopaneelivalmistajat ovat usein olleet markkinoilla pidempään kuin aasialaiset kilpakumppaninsa. Se tarkoittaa, että eurooppalaisia aurinkopaneeleita on ehditty testata enemmän. Testituloksin vahvistettu laatu näkyy esimerkiksi takuuajoissa: monilla eurooppalaisilla paneeleilla on pitempi tai parempi tuottotakuu. Eurooppalaisilla aurinkopaneeleilla on myös monenlaisia laatusertifikaatteja, jotka takaavat, että ne ovat toimivia ja kestäviä. Ostaja voi olla varmempi, että saa juuri sitä mitä tilasikin.


Valmistusmaa ei aina ole sitä miltä se vaikuttaa

Monet aurinkopaneelien valmistajat saattavat koota paneelinsa Aasiassa tai hankkia sieltä raaka-aineita ja komponentteja. Se, että valmistajan nimi on vaikkapa saksalainen tai toimipaikka on Euroopassa, ei takaa, että se on kokonaan valmistettu siellä.

Kuluttajan voi olla vaikea tietää, mikä on paneelin todellinen alkuperämaa. Sama ongelma koskee tietysti useimpia länsimaisia brändejä: firma on kotimainen, mutta valmistus tapahtuu ainakin osittain jossain ihan muualla.

Tällöin kannattaa kysyä joko myyjältä tai valmistajalta itseltään, missä heidän paneelinsa valmistetaan. Esimerkiksi yhteistyökumppanimme Solartukun aurinkoenergiatuotteet valmistetaan Saksassa ja Itävallassa, jossa sijaitsevilla tehtailla heillä on sopimukset.

Aurinkopaneeleita pellolla ja juna

Valmistusmaa vaikuttaa hiilijalanjälkeen

Hinta ja laatu eivät välttämättä korreloi, aina ei voi olla varma valmistusmaasta... Mihin tässä sitten päädytään?

Yksi asia on varma. Valmistusmaalla on vaikutusta aurinkopaneelien hiilijalanjälkeen. Kiinassa maan energiasta reilu 70 % osa tuotetaan hiilivoimalla, kun taas Saksassa vastaava luku on reilu 40 %. Suomessa taas hiilen osuus on 20 % energiantuotannossa. Lisäksi Euroopassa teollisuuden ympäristövaikutuksia tarkkaillaan tarkemmin kuin monessa Aasian maassa.

Lue myös: Milloin aurinkopaneeli on kuitannut valmistuksesta syntyvät päästöt?

Ympäristön kannalta parasta on ostaa paneelit, jotka on valmistettu vähemmän fossiilisia polttoaineita käyttävässä maassa. Lisäksi kannattaa valita mahdollisimman lähellä valmistetut aurinkopaneelit, jotta niiden kuljetukseen kuluisi mahdollisimman vähän luonnonvaroja.


Joten... mitä kannattaa ostaa?

Kysymykseen on mahdoton antaa täydellistä vastausta.

Valitsemalla eurooppalaiset paneelit et välttämättä panosta laatuun. Se riippuu siitä, onko paneelit todella valmistettu Euroopassa, onko valmistaja luotettava, onko invertteri myös laadukas ja millaisen takuun myyjä ja valmistaja tarjoavat ja millä ehdoilla.

Eurooppalaisten paneelien puolesta puhuu niiden luotettava maine, testitulosten luoma turva ja myyjien kokemus sekä todennäköisesti paremmat tuotanto-olosuhteet. Aasialaisvalmisteisia paneeleita puolestaan puoltaa niiden halvempi hinta.

Me Keuruun Sähköllä suosimme eurooppalaisia paneeleita, koska niistä voimme antaa täysin varmasti pidennetyn tuottotakuun ja mielenrauhan asiakkaillemme. Luotettavilla ja tutuilla paneeleilla on helpompaa laskea paneelien takaisinmaksuaika ja tarjota kannattava aurinkoenergiapaketti.

Yksi asia on myös selvää: jos aurinkopaneelit ostaa suomalaiselta myyjältä, on niiden takuuasioiden hoitaminen todennäköisesti suoraviivaista. Ulkomailta tilatessa voi takuun kanssa tulla odottamattomia vaikeuksia.

Tärkeintä aurinkopaneeleita ostaessa on varmistaa, että se on sertifioitu ja kyseinen sertifikaatti on luotettavan tahon myöntämä. Ei myöskään tee pahitteeksi esimerkiksi etsiä internetistä tietoa aurinkopaneelimerkistä etukäteen. Hyvällä tuurilla takuuasioita ei joudu koskaan miettimään. Aurinkopaneelit ovat pitkäikäisiä ja lähes kokonaan huoltovapaita. Toisaalta sattumaa ja huonoa tuuria ei voi mikään takuu estää.