Onko aurinkoenergia kannattavaa Pohjoismaissa?

finland 2215318 1280

 

Suomen ja muun Pohjolan talvet ovat pitkiä ja pimeitä. Kun aurinko pääsee porottamaan niin harvoin, onko tämä maailmankolkka liian synkkä kannattavalle aurinkoenergialle?

Täällä Pohjois-Euroopassa talvi on pitkä ja usein kuluu muutama kuukausi käytännössä olemattomalla aurinkoenergian tuotannolla. Siksi moni epäilee, voiko aurinkosähkö todella olla kannattavaa näin pohjoisessa ja pimeässä. Eikö se sovi paremmin maihin, joissa aurinko paistaa ympäri vuoden ja jossa ei kesällä tule lumikuuroja?

Pitkien kesäpäivien ansiosta Suomeen paistaa aurinko vuositasolla suunnilleen saman verran kuin Keski-Euroopassakin. Viileällä säällä aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä kuin kuumalla säällä. Lisäksi talvisin katoilla ja maassa oleva lumikerros voi heijastaa paneeleihin lisää valoa – jos ne eivät itse siis ole lumikerroksen alla.

Aurinkoenergian kannattavuutta voi mitata monella eri tavalla. Tarkastellaan muutamia eri puolia.

Taloudellisesti yhä kannattavampaa

Aurinkoenergian kannattavuus on parantunut vuosi vuodelta. Niin kauan kuin aurinkosähköjärjestelmä voi maksaa hankintakulunsa takaisin käyttöikänsä aikana, sitä voidaan pitää kannattavana. Sitä aurinkosähkö onneksi on.

Pohjolassa aurinkopaneelien takaisinmaksuaika on käytännössä noin 15 vuotta, mutta vaihtelua molempiin suuntiin on. Aurinkopaneelien käyttöikä on tavallisesti yli 20, jopa yli 30 vuotta, joten se ehtii tuottaa elinaikansa useita vuosia “ilmaista energiaa”.

Tietysti aurinkopaneeli on sitä kannattavampi, mitä suuremman osan eliniästään se tuottaa sähköä, ja Suomessa talvikuukaudet ovat usein nollatuottoaikaa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Kalifornia on paljon aurinkoisempi alue ja siellä takaisinmaksuajat ovat joitain vuosia lyhyemmät.

Aurinkosähkön varastoiminen tekisi siitä vielä kannattavampaa, mutta toistaiseksi akkuteknologia on kallista ja epäkäytännöllistä kuluttajille. Ratkaisuja kehitetään jatkuvasti.

Aurinkosähkö joskus kannattavampi kuin sähköliittymä

Jos kesämökin haluaa liittää sähköverkkoon, hintaa sille tulee useita tuhansia: lähtöhinta itse liittymälle on usein 3 000–6 000 euroa, minkä lisäksi ostaja tarvitsee sähköurakoitsijan ja esimerkiksi liittymiskaapelin. Siihen päälle vuosittaisen sähkönsiirtomaksut sekä sähköenergian hinta.

Jos taas kesämökille hankitaan off-grid-aurinkopaneelit, tulee kertainvestoinnille hintaa 3 000–3 500 euroa. Sen jälkeen aurinkopaneelit ovat lähes huoltovapaat ja tuottavat “ilmaista” energiaa. Usein keskikokoisen aurinkojärjestelmän hankkiminen on halvempaa kuin sähköliittymän rakentaminen.

Mitä isompi energiantarve on, sitä kalliimmaksi luonnollisesti tulee aurinkosähköjärjestelmä. Jos tarve on sähkölle myös talvella, silloin tietenkin tarvitaan todennäköisesti muitakin energiantuotantomuotoja kuin aurinkopaneelit.

Investointi ympäristön ja ilmaston puolesta

Jos taas ajatellaan ympäristön kannalta, aurinkoenergia on kannattavaa. Aurinkosähkö on uusiutuvaa ja päästötöntä energiaa. Aurinkopaneeli tuottaa jo parissa vuodessa saman verran energiaa kuin sen valmistamiseen on kulutettu, joten se tuottaa sen jälkeen useita vuosikymmeniä täysin päästötöntä energiaa. Mitä enemmän on tällaisia energiamuotoja, sitä vähemmän tarvitsemme fossiilisia polttoaineita. Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen taas on välttämätöntä, jos haluamme hillitä ilmastonmuutosta ja ilmaston lämpenemistä.

Aurinkopaneelit tarjoavat myös mahdollisuuden energiaomavaraisuuteen. Monille se on arvo sinänsä. Jos haluaa käyttää sähkölaitteita, mutta olla riippumaton valtakunnan sähköverkosta, on aurinkoenergia siihen toistaiseksi yksi parhaimmista ratkaisuista.